Coaching met behulp van paarden

Communiceren met paarden.

Paarden leven in kuddes en dit is niet voor niets. Het kuddesysteem bij paarden is er op gericht om er voor te zorgen dat het paard (als prooidier zijnde) de groots mogelijke kans heeft te overleven.

Vaak wordt er gedacht dat het opjagen van het paard goed is om hem te laten bewegen en om het vertrouwen van een paard te winnen door hem vrij te laten. Het opjagen van een paard is juist iets wat een roofdier zou doen, het zorgt ervoor dat het paard je juist ziet als vijand en alleen maar uit angst en met verlies van vrije wil contact met je maakt. Als het paard iets alleen maar doet uit angst of onderdanigheid, dan krijg je nooit een diepere band met je paard en datzelfde geldt eigenlijk ook voor de omgang met mensen. Paarden in een kudde klimmen in rang door het tonen van leiderschapskwaliteiten. Hoe lager op de ladder, hoe meer fysieke kracht er gebruikt moet worden. Je begrijpt dus dat als je je paard probeert te domineren door fysieke kracht (sporen, zweep, scherp bit) je dus eigenlijk het signaal afgeeft dat je ergens onderaan in de rangorde staat.

Wat gaan we deze middag doen?

We gaan leren om door middel van onze lichaamstaal te communiceren met het paard. Dit gaan we vooral doen doormiddel van vrijwerken met het paard in de rijbak. Niet met een zweep maar met onze lichaamstaal en een leathrope. Onze lichaamstaal is natuurlijk anders dan die van de paarden en zal ook afwijken van de manier waarop het paard dat doet. Het verrassende is, dat de pogingen die we doen om de taal te imiteren, door paarden wel vaak op de juiste manier vertaald worden. In plaats van dat wij het paard onze taal leren en van hem verwachten dat hij gaat lopen tijdens het longeren zodra we wat met de zweep wiebelen, kunnen we dus ook gewoon zorgen dat we op de juiste plaats op het juiste moment het juiste signaal afgeven. Je zult zien dat je vanaf een afstand toch heel veel voor elkaar kan krijgen met het paard. Bovendien kan het contact en het communiseren met paarden een grote stimulans geven in het ontwikkelen van je zelfvertrouwen. Door meer op je lichaam te focussen merk je dat het meteen effect heeft op jezelf en het paard.

Lijkt het je leuk om een keer echt contact te maken met het paard en te zien hoe hij op jouw lichaamshouding reageert, zodat je een diepere band met hem kan aangaan? Dan is deze middag wat voor jou.

Dit vrijwerken kan zowel in een thema-middag met een klein groepje, maar ook één op één.

Dus ook als je wat meer over het vrijwerken in het algemeen en de grondbeginselen wilt leren, zodat je er met je eigen (verzorg)paard mee aan de gang kan gaan, kun je bellen voor een afspraak.